Joi, 9 iunie 2022

Știri

Ghicitoarea zilei

Comisia guvernamentalä româno-germanä pentru problematica etnicilor germani din Romania s-a întrunit în perioada 2-3 iunie 2022 la Berlin. Delegația germanä a fost condusä de Natalie Pawlik, Însärcinat al Guvemului Federal pentru problemele imigranților de origine germanä și minorități naționale. Delegația românä a fost condusä de Daniela Gîtman, secretar de stat pentru afaceri europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României. Ședința din anul acesta a avut loc in contextul aniversärii a 30 de ani de la semnarea „Tratatului dintre România și Republica Federalä Germania privind Cooperarea Prieteneascä și Parteneriatul în Europa“. Printre altele, partea românä a arätat cä Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Secretariatului General al Guvemului României participä la organizarea celei de-a 36-a ediții a Säptämânii Academice Internationale Transilvania (Internationale Siebenbürgische Akademiewoche), care se adresează, în limba germanä, tineretului academic din Germania și România. Ediția din anul 2022 se va desfășura la sfârșitul lunii septembrie la Sighișoara, având drept temä-cadru ”Învätämântul din Transilvania”.

Clubul Economic German Banat invită la Adunarea Generală a membrilor săi, joi, 9 iunie 2022, de la ora 19.00 la Sala de Conferințe din Hotel Atlas (Timișoara).

Serviciul de Ajutor Maltez în România, filiala Timișoara, invită la un Târg Maltez, la care se pot cumpăra haine pentru adulți și copii, jucării și cărucioare la un preț simbolic (vineri, 10 iunie, între 10.00-17.00, în sala de cateheză a Casei Parohiale Romano-Catolice din Iozefin, Timișoara. Banii cîștigați din vînzarea lucrurilor vor fi folosiți pentru diferite proiecte sociale.

La București, expoziția „Universul săsesc în colecțiile Muzeului Satului“ poate fi vizitată până la data de 12 iunie (Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“, Sala ”H. H. Stahl”).

Relansare eșuată a festivalulului cultural „Cartfest“ din Cristian, jud. Brașov, după doi ani consecutivi în care restricțiile anticovid au dus la suspendarea festivalulului. Organizatorul și Primăria Cristian nu au reușit să semneze în timp util contractul necesar desfășurării festivalului. Ediția 2022 a „Cartfest“ era anunțată pentru perioada 17-24 iulie.

Vocabular german. Limba germană în viața de zi cu zi. Astăzi: „Oaspetele“

Istoria azi – 1815: se încheie Congresul de la Viena, început la 01 nov. 1814, conferinţa marilor state europene prilejuită de căderea împăratului francez Napoleon I, cu scopul de a instaura o nouă ordine europeană. La conferinţă au participat reprezentanţi ai Franţei, Marii Britanii, Austriei, Prusiei şi Rusiei. Statele mijlocii şi medii nu au avut posibilitatea să participe la discuţii

Calendarul personalităţilor – 1898: Curzio Malaparte, scriitor şi jurnalist italian de origine germană – 1843: Bertha von Suttner, scriitoare austriacă, a fost prima femeie laureată a Premiului Nobel pentru Pace (1905) – 1672: Petru I, supranumit cel Mare, Ţarul Rusiei (1682-1725) şi Împărat al Rusiei (1721 până în 1725, anul decesului)

.