Știri
Știri electorale: Alegeri prezidențiale 2025
Ghicitoarea zilei
1000 de ani de la întemeierea Episcopiei de Cenad în anul 1030, sunt marcați la Timișoara prin deschiderea unei expoziții ce va prezenta într-un mod inedit primele cinci secole ale vechii Episcopii de Cenad, de la întemeierea acesteia până la cucerirea cetății Timișoarei și perioada dominației otomane în Banat (Domul Sf. Gheorghe, miercuri, 14 mai, ora 11.00). Vernisajul se va realiza în prezența Episcopului diecezan, E.S. Iosif Csaba Pál, a Episcopului Emerit de Timișoara, E.S. Martin Roos, a nenumărate personalități locale și străine
Deja două evenimente de succes ale Fundației Biserici Fortificate pentru salvarea monumentelor istorice din Transilvania! Cristian Cismaru, noul director executiv al Fundației, cu o vastă experiență în domeniul turistic, a testat de două ori deja proiectul ”Brunch în biserici fortificate”, menit să motiveze din ce în ce mai mulți oameni pentru subiectul legat de istoria și salvarea monumentelor valoroase. După ”micul dejun prelungit” de la Movile și Curciu,, ce a inclus multe evenimente pentru toate categoriile de vârstă, s-a anunțat acum Transilvanian-Brunch la Bazna (județul Sibiu, 24 mai).
Actualitatea sibiană: Nopatea Muzeelor 2025 la Sibiu, cu un program extrem de bogat, pentru toate vârstele și categoriile sociale (17 mai 2025) // Întîlnirea anuală a corurilor religioase din cadrul Bisericii Evanghelice C. A. din România, la Biertan (jud. Sibiu), 17 mai 2025. Evenimentul muzical este susținut generos de către ”Chöre helfen Chören“, Asociația din Germania a Corurilor Lutherane // Spectacolul ”Femei bune pentru barbati nebuni” la Sala Thalia, Sibiu, vineri, 16 mai 2025 // Atelierul de Creat Povești – Artă pe tricou, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani, Teatrul GONG, sâmbătă, 17 mai 2025 // ANIMEST, o selecție de scurtmetraje pentru copii, pe 17și 18 mai 2025, la Teatrul GONG pentru Copii și Tineret, Sibiu // Lansare de carte urmată de o sesiune de autografe cu autorul Radu Vancu la Librăria ”Humanitas” din Sibiu, marți, 20 mai // Spectacolul ”Take, Ianke si Cadir” la Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, marți, 20 mai // Festivalul Muzicii de Camera UVT în perioada 20 – 21 mai, la Sala Thalia, cu participarea studenților Universității de Vest din Timișoara // Atelierul de creație în limba germană „Flinke Finger” – Semne de ușă în culori, la Teatrul GONG, joi, 22 mai 2025 // Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, ediția XXVIII-a (22 mai 2025). Evenimentul pentru copii este organizat de Muzeul ASTRA și Inspectorarul Școlar Județean Sibiu // Spectacolul IONA, în regia lui Silviu Purcărete, o adaptare a piesei lui Marin Sorescu, la TNRS – Sala Mare, joi, 22 mai 2025 // Vineri, 23 mai 2025 începe la Sibiu Transilvania Tattoo Expo. Mai multe detalii pe www.tattooexpo.ro // Crosul Agnitei, competiția sportivă ce are ca scop atât promovarea unui stil de viață sănătos, cât și strângerea de fonduri pentru proiectele orașului. La ediția din acest an pe 21 iunie 2025, o noutate: „Hai la pas, Agnita!”, adică o cursă pentru toți cei care iubesc mișcarea… în ritmul lor!
Teutonic Fest Hărman, ediția 2025, în fața unor provocări financiare. Organizatorul evenimentului Dan-Ioan Ilica-Popescu, speră să poată organiza și în acest an festivalul istoric ce amintește de prezența cavalerilor teutoni pe aceste meleaguri în urmă cu 800 de ani. Conform unor surse istorice, ei sunt întemeietorii localității Honigberg (Hărman, jud. Brașov)
Istoria azi – 1796: doctorul englez Edward Jenner a administrat primul vaccin contra variolei – 1900: se deschid Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Pentru prima oară au participat și femei – 1981: primul zbor al unui român în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu, cu nava Soiuz–40. Zborul a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, activitatea spațială desfășurându–se la bordul stației orbitale „Saliut 6″.
Calendarul personalităţilor – 1885: Otto Klemperer, dirijor și compozitor german – 1944: George Lucas, regizor și producător nord-american Cele mai cunoscute creații ale sale sunt seriile de filme Războiul stelelor (engleză Star Wars) și Indiana Jones – 1969: Cate Blanchett, actriță australiană