Miercuri, 3 august 2022

Știri

Ghicitoarea zilei

Evenimente importante din viața comunității germanilor din România, pe durata verii, analizate de Deputatul FDGR în Parlamentul României, Ovidiu Ganț: printre altele, acordarea titlului de ”Cetațean de Onoare” al municipiului Timișoara pe 3 august, în cadrul ”Ziua Timișoarei”, pentru nonagenarul Ignaz Bernhard Fischer, președintele onorific al Asociației Foștilor Deportați în lagărele de muncă silnică în fosta URSS,  dar și întîlnirea cu membrii organizațiilor locale ale FDGR din Câmpulung Moldovenesc și Satu Mare

Actualitatea sibiană: Festivalul Internaţional de Folclor „CÂNTECELE MUNŢILOR” 2022 la Sibiu, ediția a 47-a (2-8 august 2022). Participă 600 de artişti din lumea întreagă, nume de prestigiu ale scenei populare româneşti la  parade ale portului popular, ateliere de dans, seri tradiţionale cu specific culinar, spectacole în aer liber în mai multe locații din Sibiu // ”Lumină și umbră”. Pictura anilor 1920 din Transilvania. Prezentarea este realizată de Heinke Fabritius, referentă pentru Transilvania la Muzeul Transilvaniei din Gundelsheim (Germania) în cadrul evenimentului ”Vară Culturală Transilvană 2022” (la Sala Oglinzilor de la sediul FDGR din Sibiu, joi, 4 august, începînd cu ora 17.00) // Street Music Festival 2022 “Rock Baroc” (4, 5, 6, 7 august 2022). Piesa „Nothing else matters“ a trupei Metallica interpretată la orga Bisericii Evanghelice din Sibiu de către Steffen Schlandt, va deschide programul festivalului (4 august,ora 19.00). Ediția din acest an aduce în premieră 4 zile de evenimente, un atelier de creație pentru copii și spații noi de concert, precum Piața Aurarilor din Sibiu // Un nou eveniment muzical în cadrul proiectului “Muzică în Catedrala Luterană”, vineri, 5 august, de la ora 12:00,  și sâmbătă, 6 august, de la ora 19:00 // Continuă seria ”Concerte pe acoperiș”, cu participarea ALEXANDRA UȘURELU Trio, vineri, 5 august, ora 21.00, Sala Thalia // GLS Triathlon Challenge 2022, pe 7 august, de la ora 8.00, în Pădurea Dumbrava, Sibiu.

Brunch la Bazna, începînd cu ora 9.00, la Biserica Evanghelică. Programul include o prezentare a bisericii fortificate, o masă copioasă cu mîncăruri tradiționale săsești, o vizită la băile vechi și o drumeție pînă la Mediaș prin fostele vii ce au aparținut familiei Ambrosi.

Ziua ușilor deschise la Muzeul tradițional  „La vecinii mei din Apoldu de Sus“, pe 3 august, începînd cu orele 9.00. Programul zilei de azi se va încheia cu un bal de vară la Căminul Cultural.

Istoria azi – 1949: înfiinţarea Consiliului Europei – 1829: premiera abolută la Paris a operei “Wilhelm Tell” de Gioacchino Rossini – 1816: premiera absolută la Berlin a operei “Undine” de Friedrich Heinrich Carl de la Motte Fouqué – 1778: inaugurarea la Milano a clădirii operei “Teatro alla Scala”

Calendarul personalităţilor – 1940: Martin Sheen, născut Ramon Estevez, actor nord-american – 1924: Leon Uris, scritor şi jurnalist nord-american – 1887: Rupert Chawner Brooke, poet britanic