Sâmbătă, 15 ianuarie 2022

Știri        buletin de știri

15 ianuarie, data nașterii poetului național Mihai Eminescu (1850-1889): prozator, dramaturg, ziarist și gânditor. Începând cu 2011, ziua naşterii ”poetului naţional şi universal” Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale.

Sculptorul germano-român Peter Jacobi a fost distins în data de 20 noiembrie cu Premiul Național „Constantin Brâncuși”. Premiul acordat de Centrul de Cercetare, documentare și promovare „Constantin Brâncuși”, în colaborare cu Institutul Cultural Român, are ca scop onorarea carierei îndelungate și de succes a sculptorului.     interviu

Emisia de gaze dăunătoare ar scădea semnificativ, dacă populația țărilor bogate s-ar hrăni vegan, arată rezultatele unui nou studiu. Emisiile cauzate de creșterea animalelor ar dispărea și suprafețele de pământ câștigate ar ajuta în lupta împotriva încălzirii globale.        

Pentru prima oară în istorie, o inimă de porc a fost transplantată cu succes în corpul unui om.  Intervenția de nouă ore a avut loc săptămâna trecută în Baltimore, iar medicii au anunțat că este o reușită. Vorbim de o inimă modificată genetic, iar pacientul este un bărbat de 57 de ani cu grave probleme cardiace.“Aceasta este o descoperire chirurgicală majoră care ne aduce cu un pas mai aproape de o soluţie pentru deficitul de organe“, a comentat Bartley Griffith, care a efectuat transplantul.      

Istoria azi – 1559: Elisabeta I devine regina Angliei. În timpul celor 45 de ani de domnie a reformat Biserica Angliei și a impus ascendentul Angliei protestante asupra Spaniei catolice, astfel încât Anglia a devenit unul din cele mai puternice state europene. „Epoca elisabetană” este considerată apogeul Renașterii engleze.          

Calendarul personalităţilor – 1929: Martin Luther King Jr., pastor baptist şi activist politic nord-american, luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii, laureat în anul 1964 al Premiului Nobel pentru Pace – 1850: Mihai Eminescu, prozator, dramaturg, ziarist și gânditor, poetul național al României – 1622: Jean-Baptiste Molière, scriitor francez de teatru